Vem har nytta av en Bike Fit?

Din kropp är unik och det är cykeln som ska anpassas efter dina förutsättningar, och inte tvärtom. Cykling skall vara ett nöje och för att minska risken för skador i knä och rygg är din position på cykeln en mycket viktig faktor, oavsett om du är motionscyklist eller cyklar på elitnivå. En bra sittposition gör cyklingen mer effektiv och gör att du får ut mer av din cykling. Tänk på att en sittposition som är helt rätt för en person kan vara direkt skadlig för en annan.

 

Hur skiljer sig en Bike Fit hos Veloposition från cykelaffärers?

Till skillnad från andra cykelaffärer så använder sig Veloposition av en process utvecklad av SICI (Serotta International Cycling Institute). Denna process är systematisk och repeterbar och det centrala är en omfattande intervju med dig där vi lyfter fram din erfarenhet, vilka mål du har, din skadehistorik, din nuvarande situation mm. En analys av din flexibilitet samt ett urval av antropometriska mätningar görs också.

Med den information vi får fram analyseras din position på cykeln, korrigeras och utvärderas. Slutligen sammanställs resultatet i en rapport till dig.

Cykelaffärer med gott rykte ger dock ofta utmärkt service när det gäller val av, och storlek på cykel.

 

Behöver jag ta med mig en cykel för att göra en Bike Fit?

Inte nödvändigtvis. Hos Veloposition ges det möjlighet för dig att hitta din ideala lansdväg-, MTB- eller TT/Triathlon-position utan hänsyn taget till de begränsningar som finns hos din befintliga cykel.

Planerar du att köpa en ny cykel finner du under menyn Tjänster & Produkter tjänsten Frame Fit som främst vänder sig till dig som och inte vet vilken storlek du skall ha. Men självklart, har du en egen cykel och inte planerar att köpa en ny är du välkommen att ta med den!

 

Vad är skillnaden mellan en personlig Bike Fit och en som är baserad på numeriska formler?

Även om den metod som Veloposition använder sig av är systematisk och repeterbar betyder detta inte att resultatet blir likadant varje gång, bara att genomförandet är detsamma. Varje individ har sina särdrag som beskriver hur han eller hon rör sig och deras optimala position på cykeln. Den metod SICI föreskriver kombinerar intervjun med fysiologiska mätningar och bedömningar. Detta resulterar i vad vi tror är en optimal sittposition för dig.

En metod baserad på enbart numeriska formler tar inte hänsyn till dina individuella förutsättningar, t ex din flexibilitet, ledrörlighet och bålstyrka samt eventuella kroppsliga felställningar och asymmetrier. Därmed inte sagt att numeriska formler är oviktiga, de utgör en god startpunkt för en personlig Bike Fit.

Men om det inte gör ont när jag cyklar finns det då ändå en anledning att göra en Bike Fit?
Talessättet »If it ain’t broke, don’t fix it«, stämmer inte när vi talar om din sittposition på cyklen. Det finns många cyklister som under flera säsonger cyklar i en dålig position utan att få värk, men plötsligt uppstår smärta i ett knä. Även om smärttillståndet försvinner med rätt korrigeringar och eventuell rehab är det tråkigt att behöva förstöra en säsong.
Att få sin cykeln tillpassad kan förebygga att framtida skador inträffar. Dessutom kan en korrekt tillpassad cykel möjliggöra att du presterar på toppen av din förmåga.

 

Hur förbereder jag mig inför en Bike Fit?

Se till att din cykel fungerar och är rengjord. Vi kommer att ta den inomhus och montera den i en trainer på en matta. Ta därför med dig en rengjord och väl underhållen cykel. Fungerar din cykel inte ordentligt är det svårt att göra en bra Bike Fit.

Ta med eller klä på dig de cykelkläder du normalt använder på en cykeltur. Mätning av anatomiska vinklar samt att kolla hur dina knän linjerar är svårare om du har på dig säckiga kläder.
Försäkra dig om att skruvarna som pedalklossarna är fastskruvade med går att lossa innan du kommer. Om skruvskallarna är defekta går det inte att lossa dem för att justera klossarna, vilket utgör en väsentlig del av din Bike Fit.

När du är inbokad för en Frame Fit så kontrollera med oss om du behöver ta med dig dina pedaler. Har du inga pedaler så har vi de vanligast förekommande pedalerna i vår studio för utprovning. Har du en sadel du trivs med så ta med den också.

En Bike Fit är inte ett fystest, så du behöver inte avstå från din träning inför en bokning. Men du kommer att få jobba lite. Ibland kan lite högre belastningar locka fram eventuella felställningar i ditt rörelsemönster.

 

Jag har två cyklar, kan jag göra en Bike Fit på båda?

Om du har fler än en cykel, finns det två möjligheter. Från ditt besök hos oss får du med dig en rapport där alla mått finns specificerade. Utifrån dessa är det möjligt för dig att duplicera din nya sittposition till en annan cykel. Om dina andra cyklar skiljer sig från den du gjort en BikeFit på, t ex MTB, TT/Triathlon, landsväg eller hybrid, visar vi dig hur du på bästa sätt kan dra nytta av dina resultat. Visar det sig att du vill göra en Bike Fit på dina övriga cyklar erbjuds du detta till ett reducerat pris. Varje ytterligare cykel måste då bokas in separat till priset motsvarande enFinal Fit.