• Att dokumentera en bike fit

  2012-03-21

  Allt som oftast dyker frågan upp hur ofta jag behöver göra en bike fit. När du genomgått stora förändringar som cyklist, blir det enkla svaret. T ex provar du Vätternrundan för första gången ena året och nästa år höjer du målsättningen och ökar din träningsmängd och intensitet. Du kommer då sannolikt bli starkare och mer erfaren och då kunna inta en mer aerodynamisk position.
  Det kan vara så att du ökar rörligheten i muskulatur och leder kring bäckenregionen som medger justeringar så att musklerna kan jobba inom ett större rörelseomfång.
  Om cyklingen blivit en motionsform för dig att gå ner i vikt så kan ett stort viktras påverka din position på cykeln att en ny justering krävs.
  En ny cykel med en geometri som påverkar vägegenskaperna på ett annat sätt än din gamla cykel kräver med fördel en ny justering. Listan kan göras lång.

  Hos Veloposition dokumenteras din bike fit mycket noggrant. Redan innan ditt besök får du ett intervjuformulär som du fyller i och returnerar. Väl på plats noterar jag dina befintliga inställningar på cykeln innan vi börjar skruva. Under tillpassningen videofilmas du innan några justeringar görs och de fortlöpande ändringarna dokumenters och analyseras metodiskt.

  Detta innebär att om du genomgått en förändring t ex någon av de jag nämnt ovan, så finns det en full dokumentation från dina tidigare besök. Fördelen blir då att en uppföljning inte tar så lång tid och därmed blir kostnadseffektiv för dig.

  En av mina kunder som jag gjort flera uppföljningar på reste för en tid sedan iväg på semester med sin cykel och skulle vara hemifrån flera månader. Redan första veckan kraschade han olyckligtvis med cykeln och behövde köpa en ny på plats. Han kontaktade mig och bad mig göra kalkyl på en cykel som kändes intressant. Jag kom fram till ett resultat och bekräftade vilken storlek som skulle vara aktuell, skickade ner en specifikation med inställningarna och en ny cykel inhandlades.
  Nu under veckan hördes vi av igen efter flera månader och allt visade sig ha fungerat perfekt.
  Hade jag inte dokumeterat kunden så väl under dennes besök hos mig hade jag inte haft samma möjlighet att hjälpa honom på det sätt jag kunde vid detta tillfälle!